Joshék nemzetközi karriert építenek

admin küldte be időpontban

A Josh és Jutta popduó pasitagját arról faggattuk, miért érdemes angol verziót készíteni egy dalból, és egészen a lemezvásárlás fontosságáig jutottunk!

NEON: Miért döntöttetek úgy, hogy angolul is megcsináljátok a Hé kiscsaj!-t?
JOSH: Már az első lemezünk 1-1 felvételét is elkészítettük annak idején angol nyelven, amit csak a kinti megkereséseknek köszönhetően, vagy éppen kérésre készítettük el, itthon soha nem jelentek meg és nem is promóztuk ezeket a felvételeket, de mivel egyre többet járunk külföldre fellépni, és nem csak a határ mentén, hanem egyre beljebb az anyaországokban, (Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna) így fontosnak tartottuk, hogy a dalaink egy részét angolul adjuk elő. Idén nyáron több olyan külföldi felkérésünk is volt, ahol már 50%-ban magyar, 50%ban angol nyelvű műsort kértek, így adott hogy az aktuális dalunk is elkészült angolul.

NEON: Mennyivel jelentett több munkát, költséget, idő ráfordítást, hogy még egy verzió készült a klipből?
JOSH: Mindenképpenn növeli a forgatási- és az utómunka idejét, még akkor is, ha csak a szájszinkron részeket cseréljük a klipben, hiszen egy adott beállást két nyelven kell többször rögzíteni, illetve az utómunkában jelent még további feladatokat, de ha új jelenteket is forgatunk, akkor sokszorozódik az idő ráfordítás.

NEON: Mi a tervetek vele?
JOSH: Szerencsére az elmúlt években rengeteg felkérésünk jött külföldről – nem csak fellépés, hanem daljátszás, megjelenés, remixek tekintetében is. Volt dal megjelenésünk válogatáslemezen, Ausztriában, Németországban, Svájcban, nagyon sok országban kisebb-nagyobb rádiók kezdték el játszani érdekességként 1-1 dalunkat, ennek köszönhetően születtek kinti remixek is.

NEON: Te, mint kiadó tulajdonos mennyire látod lehetségesnek magyar előadók határokon túli "befutását"?
JOSH: Egyre jobban azt látom, hogy valóban csak rövid idő kérdése, és egy igazai magyar világsztár is születhet. A legjobb példa ugye szomszédos országunk Románia, akik évről évre büszkélkedhetnek egy-egy nagyobb sikerrel. Úgy látom, a világ nyitott a magyar előadókra is, de azért 1-2 dologban még fel kell nőnünk, zárkóznunk az igazi áttöréshez. Én minden esetre szurkolok, hiszen ha egy előadó megtöri a jeget, a többinek már könnyebb dolga lesz megmutatnia magát a nemzetközi porondon.

NEON: Mennyire van segítségetekre az Internet? Vagy az mp3-ak illegális terjedése durvább hátrány számotokra, mint amilyen előnyökkel jár az ingyenes netes jelenlétben rejlő lehetőség?
JOSH: Ha Kiadói oldalról nézem, a sok ingyenes letöltés teljesen el lehetetlenítette a lemezeladást, hiszen sokszor már a megjelenés napján ingyen megszerezhetők kedvenceink nagylemezei, dalai, videoklipjei. Ez azért rossz, mert ugye a lemezbevételből fedezné a kiadó, előadó, az újabb klipek, nagylemezek, hangfelvételek elkészítését, hogy versenyképes tudjon maradni a piacon, de ha mindezt ingyen szerezzük be, a befektetett pénz, munka, idő energia elvész, és előbb utóbb nem éri meg újat, frisset alkotni, mivel nem lesz miből. Ha az adott művész nem tud belőle megélni, kénytelen váltani, tovább állni.
Én erre szoktam azt mondani, hogy ha igazán szeretünk egy adott előadót, ne sajnáljuk megvenni a lemezét, hiszen ezzel ismerjük el a munkáját, tehetségét, és ezzel biztosítjuk számára, hogy továbbra is szórakoztasson bennünket.
Még egy tévhitet szeretnék eloszlatni: sokan megmagyarázzák, miért is jár nekik az ingyen letöltés, hiszen a lemezek olyan drágák a boltokban. Ez sajnos sokszor így van, de az árat nem az előadó találja ki. A lemezkiadó tesz egy ajánlatot az árra, természetesen a terjesztő és a lemezboltok ráteszik a hasznukat, és sokszor ez drágítja meg nagyon 1-1 lemez bolti árát.
De a kiadók ezzel kapcsolatba is próbálnak pozitív lépéseket tenni, hiszen sokszor 1-1 bolthálózattal akciósan elérhetőbbé teszik a kiadványokat, vagy a weboldalakon megrendelhető szinte már minden kiadónál, előadónál az album, ami ugye sokszor olcsóbb mint a bolti ár, de a legkézenfekvőbb a mai fiatalok számára az online fizetős letöltés, ahol nem kell kötelezően megvenned az egész albumot. Pár száz forintért kiemeled csak a kedvenceket és azokat vásárolod meg.
A kérdés az hogy a szándék megvan-e a vásárlóban...


Josh és Jutta vadonat új, angol nyelvű videoklipjének web-premiere a neon.hu-n lesz! Figyelj minket pénteken délután!

Forrás: http://neon.hu/zene/joshek-nemzetkozi-karriert-epitenek-187632

Ossza meg ismerőseivel!